Veelgestelde vragen

Hoeveel gewicht moet mijn dak aankunnen voor een leefbaar dak?

Het gewicht van een groendak varieert van 90kg/m2 tot aan +2000kg/m2. Dit hangt van het type dak af. Een extensief sedumdak, met een opbouw van +-9cm heeft een verzadigd gewicht van 90 kg/m2. Verzadigd gewicht is het gewicht van het dak wanneer er water in geborgen wordt. Een dak voor een dakterras heeft een minimaal dragend gewicht van 250kg/m2 nodig.

Wat is het verschil tussen een intensief en extensief groendak?

De term intensief en extensief hangt nauw samen met de hoeveelheid onderhoud het groendak nodig heeft. Een extensief groendak, of ook wel sedumdak, heeft weinig onderhoud nodig en wordt daarom ook wel extensief genoemd. Des te intensiever het groendak wordt, des te groter het pakket, des te intensiever het groendak om onderhoud vraagt. Een intensief groendak is een groendak met vaste planten, kruiden of zelfs bomen. Het onderhoud van dit type groendak is veel intensiever.

Hoe vaak heeft mijn groendak onderhoud nodig?

Er bestaat geen groen zonder onderhoud, zo ook niet op het dak. Een extensief groendak, vraagt zo 2x per jaar om onderhoud. Wij adviseren een onderhoudsbeurt in de lente en in de herfst. Een intensief groendak is te vergelijken met een tuin op grondniveau en heeft minimaal ieder seizoen (minus winter) onderhoud nodig. Mensen met groene vingers, kunnen dit onderhoud gedeeltelijk zelf uitvoeren mits de veiligheid is gewaarborgd! Wij adviseren minimaal 2x per jaar onderhoud te laten plegen door experts, zodat het dak geïnspecteerd kan worden op scheuren, plooien en verstoppingen.

Is mijn dak geschikt voor een groendak, waar moet ik op letten?

Niet ieder dak is geschikt voor een groendak, één van de grootste randvoorwaarden is dat het dak constructief sterk genoeg is. Is dit niet het geval, dan kan het dak verstevigd worden om aan de eis te voldoen. Als dit wel het geval is, dan is het van belang dat de dakbedekking in goede staat verkeerd. Is deze recentelijk vernieuwd dan loopt u niet het risico dat het groendak er over een aantal jaar weer af moet. Is deze aan vernieuwing toe, dan renoveren we het dak graag eerst. Ook is de bereikbaarheid van het dak een punt waar rekening mee gehouden dient te worden.

Welke type beplanting is geschikt op mijn dak?

Een groendak krijgt te maken met extreme weersomstandigheden, zo ligt een daktuin vaak van alle kanten in de wind en is er sprake van een hoge zon intensiteit. Als de planten niet goed van water worden voorzien, kunnen ze al snel verbranden. Nu zijn er veel planten geschikt op het dak en ligt het vaak aan de verzorging van de planten die het mogelijk maakt voor een plant om volwassen te worden. Tijdens onze ontwerpen letten wij op de wensen van de plant en zorgen eventueel voor goede windvangers en schaduwplekken om zo een fijne groeiomgeving te creëren.

Wat is de juiste opbouw van een groendak?

Een juiste opbouw is erg belangrijk voor het succes van een groendak. Een standaard groendak, variërend van extensief tot intensief, hebben eenzelfde basis opbouw. Boven op de dakconstructie van het pand ligt een wortelwerende dakbedekking met een geadviseerde dikte van minimaal 8mm. Vervolgens ligt er beschermdoek, een drainagelaag en een filterdoek op dat ervoor zorgt dat het overtollige water gemakkelijk naar de afvoer kan. Op het filterdoek ligt een laag substraat (variërend van +-5 cm tot +-120cm) voor de vegetatie die er als laatste aan wordt toegevoegd.

Staat u vraag er niet tussen? Voor alle overige vragen kunt u contact opnemen met ons via rooflife@rooflife.nl of bel ons direct via 088-5002901.